Kik fra en landbohave

For ca. 10 år siden blev jeg tilkaldt til en gammellandbo ejendom. De havde en kæmpe køkkenhave, der skulle omlægges. Ikke helt nedlægges, men den skulle gøres mindre. Arealet med køkkenhave var stort: ca. 1.200 m2.

Den daværende køkkenhave var en del af et større skrående terræn, der var omkranset af skønt gammelt mirabelhegn, hvori der også stod selvsåede fuglekirsebær og røn. Arealet i alt jeg skulle se på var ca. 3.500 m2. Arealet er skrånende og der stod og står i dag de dejligste gamle frugttræer.

Jeg udarbejdede på stedet et ideoplæg, der tog udgangspunkt i det smukke terræn og de fine frugttræer og ønsket om mindre køkkenhave og mere prydhave.

Jeg elsker at arbejde med ellipser og bløde former, når pladsen og terrænet er til det. Jeg skitserede to lukkede ellipser, der bestod af en ydrekant af klippet bøg og en åben ellipse, der bestod af rododendron, hortensia og frodige stauder.

Ideskitsen blev videreudviklet og flere ideer blev indhentet. Især køkkenhaven fik et fint indhold og fin form. Et Yin og Yang symbol, der blev kantet med lavendel. Haveejeren har et godt øje for smukke ting.