Den spiselige have

 Efter løbeturen og med frisk morgenbrød under armen rammer dit bukseben Origanum på vej op til hoveddøren. Det minder dig om at høste krydderurter til aftensmaden. Mens du høster, smager du de forskellige urter; hører fuglene kvidrer i hækken og hønen kagler, fordi den netop har lagt et æg. På vej over grøften hopper frøen skyndsomt ind under rabarberbladet. Du hiver en stilk af rabarberen og vrænger mund af syren. Den må vist i gryden med lidt sukker på. Der står vand i grøften efter nattens regnskyl og du nyder livet i den fugtige lavning. Dejligt at regnvandet ikke gik til spilde, men gav liv til tudser og rabarber. Du nipper til et stikkelsbær, der står på vej ned i grøften. Du hiver lidt ugræs op og kaster det ind til hønsene, som kaster sig over det. Nu er det tid til morgenmaden i det grønne.

Hvad kan du give til dig selv, dine børn og børnebørn, hvis du har lidt jord?

I dag står vores personlige indsats for sundhed og helse højt på statuslisten og interessen for at benytte naturlige metoder til at opnå et sundt liv er stigende.

Det er vigtigt i vores tid, hvor vi bl.a. er konstant on-line, familiemønstrer er ofte meget sammensatte og vi kommet lidt langt væk fra det at dyrke, høste og få jord under neglene. I vores bedsteforældres tid var det en selvfølge for de fleste at dyrke egne grøntsager, slagte en gris, slagte en høne, henkoge og sylte. For at få vores sociale liv og arbejdsliv til at fungere, er det vigtigt, at vores eget ståsted er i balance. Denne balance kan bl.a. opnås ved at sig goddag til det, der kan dyrkes, det der vokser af sig selv, være smart til at genbruge regnvand, give plads til insekter, høns, bier, sol, skygge, ensomhed og samvær. Vi søger efter roen, velværet, varmen og nærhed iblandt det helt jordnære som planter og insekter.

Det skal være en oplevelse at gå rundt i haven, der skal være noget for alle sanser.

Anbefalede planter

Rabarber
Ærter
Korea Kornel (bær)
Hosta (blomsterne)