Rosen romantik

Roser forbindes af mange med romantik og der er ingen tvivl om, at mange af de smukkeste og mest fredfulde haver har roser som et af hovedelementerne.

Frokosten indtages på den lille terrasse omgivet af de dejligste duftende roser. Man sidder i let skygge under den fine pergola, hvor der op af stolperne og henover det åbne tag, slynger sig de dejligste slyng- og klatreroser.

Når der skal vælges roser, er der nok at vælge imellem og udvalget på planteskolerne er stort. Nogle har dufte, andre har lang blomstring, nogle blomstrer tidligt, der er lave roser, der er store buskroser, nogle er så lange at de kan slynge sig op af stolper eller vokser op i træer.

Typisk er der fuld knald på farverne, når man planter roser. De kan lide at stå i fuld sol, nogle kan dog også godt lide at vokse i skygge, så faktisk er roser ikke så vanskelige. Når der skal plantes stauder imellem roserne er det ofte stauder, som også insekter kan lide.

Roser kan også slynge sig op af et espalier, der kan inddele haven i rum eller afskærme mod uønskede kik eller understrege de fine kik i haven.

Den lille krydderurtehave og den mindre køkkenhave indgår ofte som en del af den romantiske iscenesættelse sammen med drivhuset eller orangeriet, hvor ynglingsstolen står med det bløde tæppe.