Struktur og linjer

Formidlingen af haveindretning starter med struktur, linjer og sansen for det rumlige. Inspiration til struktur i de private haver kender vi bl.a. fra landskabets linjer i form af markskellet, engen, græsningslandskabet og fra slotte og herregårde. I landskabet opleves alle lagene. Det er træer, buske og urter. Det er de planteelementer, der skaber den skønne have – ret nemt.Det lyder måske lidt underligt, at disse store skala forhold kan overføres til de mindre haver, men ikke desto mindre forholder det sig sådan.

Inspirationen kommer selvfølgelig også af de mange eksisterende, skønne haver, der er og som bl.a. kan opleves igennem medlemskabet af Haven.

Når en have er dejlig at opholde sig i, er det ofte sådan, at der er en fastere struktur i haven. Haven kan helt enkelt være inddelt i mindre rum og funktioner. Fuldstændig som når man opdeler et hus i rum og funktioner. Det skaber ro, klarhed og oplevelser. Ved inddelingen i haven opnås også det meget vigtige at der skabes læ, hvilket er vigtig for at man overhovedet kan holde ud at opholde sig i haven, om det er på terrassen, i urtehaven, på vej til drivhuset eller i forhaven.

Haverummene danner intimitet og frodighed og sammensætingen af planter gør det mere overskueligt, hvis man arbejder med plantetemaer.

Måske er der arbejdet med lange kik, som kan understeges på utal af måder. De lange kik kan hjælpe til at inddele en have, men de skaber også en ro. Mange mennesker holder meget af det lange kik, som kan være et lige klassisk forløb eller det mere romantiske buede forløb, hvor man bliver inviteres til at følge forløbet.

Anbefalede planter

Søjleagtige træer – fx Thuja
Alleer med Elmetræer
Trædestier i græsset, belagt med flotte og vedligeholdelsesfrie Øland sten