Havearkitekt Mette Rønne

Fiskerhusevej 54
3630 Jægerspris
Tlf. 22 64 24 81
mette@havens-arkitekter.dk

Referencer

En frodig have
Haven på skrænten
Forhaver
Min egen have

En frodig have ved en nyere rækkehusbebyggelse i Jyllinge. Det er datteren, der kontakter mig. Jeg har før tegnet have for hende. Denne gang er det en haveplan for hendes pensionerede mor. Moren har købt et nyt rækkehus og den lille for- og baghave er nu en pløjemark.

Moren er blevet enke og det gamle hus og have er blevet for uoverkommeligt for hende. Før i tiden havde hun og hendes mand en mindre gartneriproduktion, så viden om og glæden ved planter er stor. Som inspiration til mig følger en lang ønskeliste med navne over de mange stauder fra både datterens og den gamle have, der kan deles. Et ønske er også genbrug af en del gamle brosten fra det gamle hus. Ellers er ønsket, at haven skal være frodig, blomsterrig med mulighed for at plukke mange buketter og helt uden græs.

I forhaven er fliserne lagt diagonalt. Det camouflerer grundens skæve afgrænsning og den allerede etablerede gangsti til huset. De gamle brosten anvendes som adskillelse, der hvor fliseretningen ændres. I forhaven er der blevet plads til et ankomstareal og en morgenterrasse. Terrassens møblement skaber liv og byder besøgende velkomne. Stauder, buske og træer er bevidst valgt i farverne gul, orange og blå. Det gør nemlig forhaven synlig fra køkkenpladsen hele aftenen, hvor de lyse farver ’lyser’op.

For at ’holde’ på bedenes hjørner er der placeret lysegule potentiller. De blomstre længe og vil selv en mørk sommeraften vise vej til indgangsdøren. Af stedsegrønne er placeret gule og orange blomstrende Yakusianum Rhododendron. Imod fliserne er der kantet af løvefod og katteurt og af de vintergrønne perikon og bispehue.

Haven ud for stuen og spiseplads ligger imod sydvest og har megen sol. Den består af 2 terrasser afbrudt af beplantning. ’Løbere’ af fliser forbinder terrasserne. Også her er brosten brugt som adskillelse – her imellem terrasserne og ’løberne’. For at give farvespil foran glaskarnappen er der lagt brosten. Især i regnvejr og fugtigt vejr vinteren igennem er brostenene smukke i deres mange rød- grå –brune nuancer set inden fra stuen. Omkring fuglebad er der ligeledes anvendt brosten.

Beplantningen består af stauder, Rhododendron, buskroser og to opstammede træer. Tæt på glaskarnappen er det en sydbøg, der med sit ’filigran løv’ nærmest filtrerer solens stråler. Det andet træ er en paradisæble med frugter der lyser op langt hen på vinteren. Her er bedenes hjørner markeret med halvkugleformede buksbom, der om vinteren træder i karakter i sin lysegrønne vinterdragt. Farveholdningen i vesthaven er primært holdt i rosa, bordeaux, hvid og lilla. Bøg omkranser haven. Den skal klippes i hak – dels for at camouflere skævheden i skel og dels for visuelt at give illusion af rum/ nicher.

Der er blevet lagt fliser, plantet, gødet , vandet og luget og allerede 2. år efter plantning virker haven utrolig frodig. Det er en have som forbipasserende dvæler ved og som vækker beundring i det helt nye kvarter.